Fidanlar Toprakla Buluştu

Fidan Dikme Çatalca

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çevre Yönetim Birimi “Çalışanlar ve Öğrenciler Sosyal Sorumluluk için Elele” projesini 29 Mart’ta Çatalca’da hayata geçirdi

Çatalca Elbasan Köyü mevkiinde yaklaşık 250 çevre gönüllüsünün katılımıyla fidan dikimi projesi gerçekleşti. İstanbul Tıp Fakültesi Çevre Yönetim Birimi ve Hastane Müdürlüğü Organizasyonuyla gerçekleşen Projeye, Çatalca Kaymakamı Nevzat Taşdan, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bilgin Saydam, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan, İstanbul Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Öztürk, İstanbul Tıp Fakültesi Çevre Yönetim Birimi Başkanı Prof. Dr. Bilge Hapçıoğlu, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Makineci, İstanbul Orman Bölge Müdürü Zekeriya Mere, Çatalca Orman İşletme Müdürü Temel Bulut, Çatalca Orman işletme Şefi Cemil Kemikli, İstanbul Tıp Fakültesi Hastane Müdürü İhsan Papakçı, İstanbul Tıp Fakültesi Çevre Yönetim Birimi Hemşiresi Fatma Azizoğlunun yanısıra  çok sayıda Öğretim üyesi ve çevre gönüllüsü katılmıştır.

Etkinlikte yaklaşık 600 adet çam fıstığı fidanı dikilmiştir.

Prof. Dr. Makineci çam fıstığı kozalakları hakkında bilgi verdi.

Çam Fıstığı Yüksek Besin Maddesidir

“Çam fıstığı kozalaklarından çıkarılan sert kabukların kırılması sonucu elde edilen ve besin değeri oldukça yüksek bir besin maddesidir. Bütün Akdeniz ülkelerinden yetişen bu ağaç şemsiye görünümünde 20 metre’ye boylanabilen geniş tepeli bir çam türüdür.” diye belirten Makineci, Kozalaklarının üretiminin 20 yaşından sonra başladığını Fıstık çamının kozalakları olgunlaşınca ağaçtan bir sopa yardımıyla düşürüldüğünü ve güneş alan bir yere serildiğini belirtti. Prof. Dr. Makineci, “Kozalaklar sıcağın yardımıyla açılarak içindeki tohumlar dışarı çıkarılır. Tohumlar suda yumuşatılarak içindeki fıstığın ayrılması sağlanır. Tohumu kaplayan ince zar temizlenir ve son olarak fıstık kurutulur. Kurutulan fıstıktan çıkan fıstıklar çuvallanıp satışa hazır hale getirilir.” Diye konuştu.

Yapılan fidan dikimi etkinliğinden sonra İnceğiz Köyü Piknik Alan’ına geçen öğrenciler ve öğretim üyeleri ve katılımcılar burada piknik yaptı. Pikniğe köy muhtarı Şenol Yaman da katıldı. Burada çevre gönüllerine sucuk-ekmek, ayran ve baklava dağıtıldı. Ardından at binme, halay çekme ve ip atlama gibi etkinliklerle adeta şölene dönüştü.

Fotoğraflar İçin Tıklayınız

İstanbul Üniversitesi © 2017 All Rights Reserved