Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Anabilim Dalı

Uzm.Dr.Ömer Hayri BERKÖZ
Uzm.Dr.Hasan Utkan AYDIN
TARİHÇE

Türkiye’de ilk Plastik Cerrahi Merkezi Prof.Dr. Halit Ziya Konuralp hocamız tarafından kurulmuştur.Prof.Dr. Halit Ziya Konuralp, 1938 yılında İstanbul üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi 2. Cerrahi Kliniği bünyesinde göreve başladı; İngiltere’de Killner, McIndoe ve Sir Herald Gilles ile birlikte çalışarak mesleki bilgi ve görgüsünü arttırdı.Prof.Dr. Halit Ziya Konuralp 1946 yılında 2. Cerrahi Kliniği 3. Servis’inde “Plastik Cerrahi” uygulamalarına başladı; Mevcut imkanlar içerisinde, doğumsal anomaliler, yanık sekelleri ve maksillofasyal cerrahi ile ilgili çeşitli ameliyatlar yaptı.

1958 yılında 2. Cerrahi Klinik Direktörlüğü görevini devraldıktan sonra, 1960 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı olan Prof.Dr. Halif Ziya Konuralp, Dişçilik Okulu’nu Diş Hekimliği Fakültesi’ne dönüştürerek Plastik Cerrahi Eğitim Derslerine “Maksillofasyal Cerrahi Derslerini” ekledi; 1974 yılında emekli oluncaya kadar bu dersleri bizzat kendisi anlattı.

1974 yılında, Prof.Dr. Orhan İskeçeli başkanlığındaki Plastik Cerrahi Kliniği, Profesörler Kurulu Kararı ile 2. Cerrahi Kliniği bünyesinden ayrılarak bağımsız bir kürsü kimliği kazandı.

1987 yılında, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı olarak, Çap Yerleşkesi içerisinde Cerrahi Monoblok binası 5. Katında şimdiki yerini aldı.

Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı’mız, 01.Ocak 2012 tarihinde, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Yeterlilik Kurulu tarafından verilen “Kurum Uzmanlık Eğitimi yeterlilik Belgesi”ne hak kazandı.

Anabilim Dalımızda 12 öğretim üyesi (9 Profesör, 3 Doçent), 3 Başasistan, 10 Tıpta Uzmanlık Öğrencisi görev yapmaktadır.

36 yatak kapasiteli Anabilim Dalımızın yıllık ameliyat sayısı 3500 civarındadır. 2 Plastik Cerrahi Ameliyathanesi, 1 El Cerrahisi Ameliyathanesi haftanın beş günü tam kapasite ile çalışmakta, Her gün Plastik Cerrahi ve El Cerrahisi Poliklinik  hizmeti verilmektedir.

Kürsü Başkanlarımız

Prof.Dr. Halit Ziya Konuralp

Prof.Dr. Orhan İskeçeli

Prof.Dr. Bedrettin Görgün

Prof.Dr. Tahir Hayırlıoğlu

Prof.Dr. Ayhan Konuralp

Prof.Dr. Metin C. Erer

Prof.Dr. Sinan Nur Kesim

Prof.Dr. Metin C. Erer

Prof.Dr. Türker Özkan

MİSYON VİZYON

Anabilim Dalımız, Türkiye’de Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahinin ilk kurucusu olan Prof.Dr.Halit Ziya KONURALP tarafından hizmet ve eğitime başlamıştır. O günden bu yana Anabilim Dalımızda yetişen öğretim üyesi ve uzmanlarımızla güncel yenilik ve gelişmeler takip edilerek kaliteli hizmet sunulmaktadır. Kanser cerrahisi, maksillofasial cerrahi, meme ve rekonstrüksiyon cerrahisi, estetik cerrahi, doğmalık fizik kusurlar, başboyun travmaları, yanık sekelleri ve Türkiye’de ilk olarak Anabilim Dalımızda kurulmuş olan El Cerrahisine yönelik hizmetler, uluslar arası düzeyde yetişmiş ekipler tarafından yapılmaktadır.

HAKKIMIZDA

itfelCerrahisiBDLogoTarihçeTürkiye’de Üniversite düzeyinde ilk “El Cerrahisi Bilim Dalı” İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı bünyesinde Prof.Dr.C.Metin ERER başkanlığında 23 Ekim 1991 tarihinde kurulmuştur.

El Cerrahisi

Parmak ucundan başlayıp omuza kadar olan bölgedeki cilt, cilt altı, kas, tendon (kas kirişi), sinir, damar, eklem ve kemik ile ilgili her türlü yaralanma, hastalıklar ve sorunlar El Cerrahisi’nin temel konularını oluşturmaktadır.

Bu bölgede açık bir yaralanma olmadan oluşan kırık ve çıkıklar, kas ve tendon kopmaları; veya cilt kesilerinden, uzvun çok ağır yaralanması ve kopmasına (buna ayak ve bacak da dahil) kadar oluşabilecek her tür açık yaralanma, şekil bozuklukları ve yanıklar El Cerrahisi’nin tedavi kapsamına girmektedir.

Hastalıklar olarak da, el, el bileği ve üst koldaki doğuştan olan her türlü eksiklikler, bozukluklar ve yapışıklıklar; yine doğum sırasında oluşan travmaya bağlı gelişen felçler, romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlar, tümörler, geçirilmiş travma sonrası el ve el bileğinde oluşan sekellerin giderilmesi (bir kaza sonucu kesilen sinire bağlı gelişmiş felçler veya dolaşım bozukluğuna bağlı oluşmuş fonksiyon kayıpları, kötü veya yanlış kaynamış kırık ve çıkıkların düzeltilmesi, yanık sonrası zaman içinde oluşmuş deformiteler, infeksion harici çeşitli tırnak bozuklukları vb.) sayılabilir.

El, el bileği ve dirsek gibi üst koldaki küçük eklemlerin ve eklem içi yapıların bazı hastalık ve yaralanmalarının artroskopik (kapalı tekniklerle yapılan ameliyatlar) tedavileri de El Cerrahisi disiplini içinde yer almaktadır.

Tedavi kapsamının genişliği nedeniyle El Cerrahisinin multidisipliner çalışma alanı Plastik Cerrahi, Ortopedi, Genel Cerrahi bölümlerinin çalışma alanları ile paylaşılabilmekte; “El Cerrahisi Yan Dal Eğitimi”  bu ana branşların üzerine alınan uzun ve özverili yandal eğitimi ile kazanabilmekte, başarılı klinik sonuçlar ise, özellikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulamaları ile birlikte sürdürülen bir ekip çalışması ile alınabilmektedir.

El Cerrahisi Bilim Dalımız, “El Cerrahisi Yandal Eğitimi “vermektedir.

EĞİTİM
HİZMET