Alerji Polikliniğinin İşleyişi ve Alerji Laboratuvarında Yapılan Testler

Dermatoalerji Birimi

Alerji polikliniği ve alerji laboratuvarından oluşan Dermatoalerji Birimi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı bünyesinde 1996’dan beri bir özel dal polikliniği ve laboratuvarı olarak hizmet vermektedir. Bu merkezde, alerjik deri hastalıklarının tanı ve tedavisine yönelik ayrıntılı değerlendirmeler yapılmakta ve kronik seyirli olabilen bu hastalıklar uzun dönem takip edilmektedir. Dermatoalerji birimi geniş hasta ve test yelpazesiyle İstanbul ve Türkiye için bir referans merkezi konumundadır.

Alerji polikliniğinin işleyişi: İstanbul Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Genel Polikliniği’nde değerlendirilip alerjik deri hastalığı şüphesi duyulan hastalar (kronik ürtiker, atopik dermatit, alerjik kontakt dermatit, ilaç erüpsiyonu vb) alerji polikliniğine yönlendirilir. Sonraki aşamada hastalar sistem üzerinden randevu alarak alerji polikliniğine başvurur. Burada hastalara ayrıntılı sorgulama yapılır, her hastalık için oluşturulmuş özel anamnez formları doldurularak hastalara ayrı birer dosya açılır. Muayene ve değerlendirmeler sonucu alerji testi yapılmasına karar verilen hastalar alerji laboratuvarına yönlendirilerek testleri yapılır.

Alerji polikliniğinde ürtiker, atopik dermatit, alerjik kontakt dermatit ve ilaç erüpsiyonları olmak üzere başlıca 4 grup hastalığın tanı tedavi ve takibi yapılmaktadır. Poliklinik hafta içi her gün (pazartesi, salı, çarşamba, perşembe, cuma) saat 8:30-16:00 arası çalışmaktadır.

Alerji laboratuvarında yapılan testler:

1. Delme (prick), iki delmeli (prick-to-prick), açık (open), çok tekrarlı açık (ÇTAT/ROAT) kapalı (chamber),çizme (scratch) ve kapalı çizme (chamber-scratch) testleri

2. Yama testi (patch test): Alerji laboratuvarında uygulanan yama testi serileri; genişletilmiş Avrupa standart yama testi serisi, kozmetik 1 (koruyucu maddeler) ve kozmetik 2 (baz madde/emülgatörler), koku, diş (metal/protez/amalgam), ilaçlar (lokal/sistemik/kortikosteroid), bitki serileri, çeşitli meslek serileri (metal/lastik/berber/deri/tekstil/cila-plastik-tutkal/ev hanımı-pastacı/matbaacı) ve hastaların kendi kullandıkları maddeleridir.

3. Atopi yama testi

4. Fotoyama testi

5. Odak içi yama testi

6. Fiziksel ürtiker testleri

7. Diğer testler