Mezuniyet Öncesi



Prof. Dr. Ayşin KALE


Eğitimden Sorumlu Dekan Yardımcısı

Öğrenim Koordinatörü


 

Prof. Dr. Fatma SAVRAN OĞUZ

Doç. Dr. Adburrahman Fatih AYDIN

 Prof. Dr. Hasan KUDAT

 Dönem 1 Koordinatörü

Dönem 2 Koordinatörü

 Dönem 3 Koordinatörü

Prof. Dr. Aytaç ÖNCÜL

Prof. Dr. Arif Atahan ÇAĞATAY

Prof. Dr. Zeki KILIÇASLAN

 

Dönem 4 Koordinatörü

Dönem 5 Program Sorumlusu

Dönem 6 Program Sorumlusu

Tıp Öğrenimi Ana Komisyonu; Dekan yardımcısı, bölüm başkanları, öğrenim koordinatörü, öğrenci işleri koordinatörü, dönem koordinatörleri, tıp eğitimi anabilim dalı başkanı, ölçme değerlendirme koordinatörü, seçmeli ders koordinatörleri ile bir önceki dönemin dekan yardımcısı, öğrenim koordinatörü ve öğrenci işleri koordinatöründen oluşan ve 6 yıllık tıp öğrenim programının hedeflere uygun olarak planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi ile değişiklik önerilerini geliştirmekten sorumlu olan komisyondur.

Bu komisyon düzenli olarak her 15 günde bir 1 saatlik toplantı yaparak, öğrenci dilekçeleri, eğitim programı ve faaliyetleri ile ilgili sorunlara acil ve yerinde çözüm bulmaktadır. TÖAK kısa dönem sorunların yanı sıra eğitimin yeniden yapılandırılması için çalışmalarına devam etmektedir.

TÖAK’ın görevleri şunlardır: 

a) İstanbul Tıp Fakültesi’nde mezuniyet öncesi eğitim için temel ilke ve hedefleri belirlemek; 

b) Bu ilke ve hedeflerin dilim ve dönemler düzeyinde yaşama geçmesi için insan gücü ve alt yapı gereksinimlerini planlamak, karşılanması için Dekanlığa öneride bulunmak; 

c) Akademik takvimi belirlemek; 

ç) Dönem koordinatörleri tarafından sunulan dönem programlarını gözden geçirip son şeklini vererek Fakülte Kurulunun onayına sunmak; 

d) Her eğitim-öğretim yılında en az dört kez toplanarak eğitimin teorik ve uygulamalı boyutları ile akademik takvim üzerine yerleştirilmesini değerlendirmek ve 6 yıllık bir süreç için koordinasyonu sağlamak; 

e) Dilim ya da dönemler için dönem koordinasyon kurullarından gelen değişiklik önerilerini karara bağlamak; 

f) Eğitim sürecini bütünüyle takip edip gerekli kararları alarak Dekanlığa sunmak; g) Program Değerlendirme Alt Kurulu’nun bulgu ve önerilerine dayanarak 6 yıllık program için gerekli değişiklik önerilerini dönem koordinatörlerine iletmek; 

ğ) Öğrenci dilekçelerini değerlendirerek ilgili kurullara tavsiyede bulunmak.


TÖAK Üyeleri

İstanbul Tıp Fakültesi Türkçe Tıp Programı

İstanbul Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Programı


Üst düzeyde insani değerlerle donanmış, eğitimi boyunca iyi bir hekim olmak için gerekli olan bilgi, beceri ve yetkinliklerle bezenmiş, toplumun ihtiyaçlarını karşılamak ve bilim dünyasına katkıda bulunmak amacı ile evrensel ölçekte bilgi üreten veya üretilen bilgiyi kullanabilen, sahip olduğu evrensel bilgi birikimini analiz ve sentez ederek kullanabilen, koruyucu hekimliği ve toplum sağlığını ön planda düşünerek çözüm üretebilen, teşhis ve tedavi konusunda yetkinlikleri tam olan, yaşam boyu eğitim sürecini devam ettirerek bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden, iletişim becerileri yüksek, empati kurabilen, çağdaş, etik kurallara uyan, bireysel ve grup halinde kaliteli iş üretebilme yeteneğine sahip, insan haklarına ve çevreye saygılı, ülkenin sağlık sorunlarını ve politikalarını takip eden, en doğru bilgiye en kısa zamanda ulaşabilme becerisine sahip hekimler yetiştiren bir programdır.

Bu genel amaca varmak üzere AKSİS otomasyon sistemi program müfredat formunda İstanbul Tıp Fakültesinin genel kazanım hedefleri bilgi, beceri ve yetkinlikler olarak  tanımlanmıştır:


Bilgi:

1.      Ortaöğretimde kazandığı yeterliliklere dayalı olarak; lisans düzeyinde, sağlık alanıyla ilgili kavramları ve kavramlararası ilişkileri kavrar ve sağlık alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.

2.      Bilginin doğası, kaynağı, sınırları, doğruluğu, güvenilirliği ve geçerliliğini değerlendirme bilgisine sahiptir.


Beceri:

1.      Lisans düzeyinde alana özgü edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve olgusal bilgileri, insan sağlığını korumak ve geliştirmek için kullanır.

2.      Program yeterlilikleri çerçevesinde edindiği deneyime dayanarak bireylerin sağlık sorunlarını tanımlayabilir, hastalıklara tanı koyabilir ve tedavilerini düzenleyebilir, koruma ve izlem etkinliklerini uygun biçimde düzenleyebilir.

3.      Ulusal Çekirdek Eğitim Programında yer alan çekirdek hastalıklar ve temel hekimlik uygulamalarının  tamamını en az UÇEP de tanımlanan düzeylerde yapabilir.

4.      Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel olarak kanıtlanmış verileri yorumlar ve değerlendirir, sorunları tanımlar, analiz eder, bilgiyi paylaşır, ekip çalışması yapar.

5.      Sağlık alanı ile ilgili bilgisayar programlarını, ilgili teknolojileri ve eğitim araçlarını kullanır.

6.      Öğrenme gereksinimlerini ve öğrenme kaynaklarını belirler, kaynakları etkin kullanarak öğrenmesini yönlendirir.

7.      Birinci basamak sağlık hizmeti veren bir kurumu idari, mali ve hukuki gereklere uygun biçimde yönetebilir.


Yetkinlikler:

1.      Sağlık alanı ile ilgili sahip olduğu ileri bilgi birikimini kullanarak bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve bu alanda çalışan diğer meslek grupları ile işbirliği içinde ekip üyesi olarak sorumluluk alır.

2.      Sağlık alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.

3.      Sağlık alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.

4.      Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür.

5.      Tüm mesleki etkinliklerini yalnız ve yalnızca hastasının ve toplumun sağlığını geliştirmek ve korumak  motivasyonuyla yürütür.

6.      Bir sağlık çalışanı olarak kendi sağlığı ve esenliğini korur, bir çalışan olarak haklarını kullanır.


Başkan – Doç. Dr. İlke Ali GÜRSES

08.02.2011 tarihinde alınan bir kararla Prof. Dr. Tevfik Ecder’in Koordinatörlüğünde oluşturulan Kurul, Ölçme Değerlendirme Koordinatörü ile dönem koordinatörleri, TEAD Başkanı, her dilimdeki sınav koordinatörleri (temel ve klinik bilimler alan temsilcileri), öğrenci işleri koordinatörü ve öğrenim koordinatöründen oluşmaktadır. Ölçme Değerlendirme Koordinatörlüğü’ne 2014 yılında Doç. Dr. Ayşe Palanduz, 2015 yılında Prof. Dr. Nilgün Sema GENÇ, 2019 yılında Doç. Dr. İlke Ali GÜRSES atanmıştır.


ÖLÇME DEĞERLENDİRME KURULU


Dilim Sınav Koordinatörlerinin Görevleri

Ölçme Değerlendirme Kurulu, mezuniyet öncesi eğitimin amaçlarına uygun biçimde düzenlenmesi, yürütülmesi, sınavların niteliğinin geliştirilmesi ve mezuniyet öncesi programın değerlendirilmesinden sorumludur. Üyeleri kendi aralarında iş bölümü yaparak Program Değerlendirme Alt Kurulu ile Ölçme Araçlarını ve Sınavları Geliştirme Alt Kurulu’nu oluştururlar.


Alt Kurul Üyeleri

Alt Kurul üyeleri şunlardır:

 

Program Değerlendirme Alt Kurulu: (2015-16)

Prof. Dr. Zeynep Solakoğlu

Prof. Dr. Şengül Derbentli

Prof. Dr. Pınar Yamantürk Çelik

Prof. Dr. Işıl Albeniz

Prof. Dr. Rian Dişçi

Prof. Dr. Arın Namal

Prof. Dr. Güler Bahadır

Doç. Dr. Handan Akçakaya


EĞİTİM ÇALIŞTAYI

Eğitim Çalıştayı Üyeleri ve Faaliyetleri

  • Tıp Öğrenimi Ana Komisyonu Üyeleri
  • Dilim Koordinatörleri ve Ölçme Değerlendirme Koordinatörleri
  • Gönüllü öğretim üyeleri
  • Öğrenci Temsilcileri
  • Öğrenci işleri şefi
  • Eğitim sekreteri

İlk toplantısını 14.10.2014 tarihinde gerçekleştiren Eğitim Çalıştayı, Tıp Öğrenimi Ana Komisyonu Üyeleri, Dilim ve Ölçme Değerlendirme Koordinatörlerinin katılımıyla “Eğitimde güçlü yönlerimizi nasıl öne çıkarabiliriz? ve “Eğitimde geliştirilmesi gereken yönlerimizi nasıl geliştirebiliriz?” hedefiyle çalışmalarına başladı.

Katılan üyeler aşağıda belirtildiği gibi 5 ana başlık altında güçlü yanlar ve geliştirilmesi gereken yönler çerçevesinde küçük grup çalışması yaptı.

  1. İstanbul Tıp Fakültesindeki mezuniyet öncesi eğitimde kullanılan yöntemler (metodlar)
  2. İstanbul Tıp Fakültesindeki mezuniyet öncesi eğitimde kullanılan ölçme değerlendirme süreçleri
  3. Tıp Fakültesindeki mezuniyet öncesi eğitimin içeriği (müfredat)
  4. Tıp Fakültesindeki mezuniyet öncesi eğitimi destekleyen, bir çekim alanı oluşturan boyutuyla araştırma alanı
  5. Tıp Fakültesindeki mezuniyet öncesi eğitimi destekleyen, bir çekim alanı oluşturan boyutuyla hizmet alanı

Yapılan çalışmalar sonucu bir eylem planlı oluşturuldu.

Çalıştay ikinci toplantısını 11.11.2014 tarihinde yaparak katılan üyelerin önerilerini değerlendirdi ve bir önceki eylem planında yapılabilecekleri gözden geçirdi.

Sunulan önerilerde yer alan “Araştırma projeleri komisyonu oluşturulması ve araştırma projesi olan tüm öğrencilerin araştırmalarını belgeleyerek bu komisyona başvurması ile ilgili madde TÖAK’a (Tıp Öğrenimi Ana Komisyonu) sunulmasına karar verildi.

TÖAK’ın uygun görmesi üzerine Araştırma Eğitimi Komisyonu (AREK) kuruldu.

27.01.2015 tarihinde yapılan 3.toplantıda öğrenci temsilcileri ve gönüllü öğrencilerin katılımıyla, İTF’nin kısa tanıtım filmlerinin yapılması, İTF TV ve resmi facebook sayfası gibi farklı fikirler öne sürüldü.

Ayrıca 1. Sınıf Öğrencilerine memnuniyet anketi yapılması planlandı.

Çalıştay ayda bir rutin toplantılarını yapacak ve oluşturulan Eylem Planı ve yeni önerilerle çalışmalarına devam edecek.

Çalışma Fotoğrafları

ARAŞTIRMA GELİŞTİRME EĞİTİMİ KOMİSYONU Güncellenecek

Eğitim çalışmalarında ana yapıya uygun olarak; dilim içeriğini öğrenim amaç ve hedefleri ve çekirdek eğitim programı açısından değerlendirerek oluşturmak, teorik ve uygulamalı dersleri takvime yerleştirerek tüm katılımcıların görüş ve katkısını almak, dilim sınavları için öneri geliştirmek üzere Temel Bilim (TB) ve Klinik Bilimlerden (KB) olmak üzere 2 öğretim üyesinin Dekanlık tarafından görevlendirilmesi üzerine oluşturuldu.

İlgili dilimde içeriğin, ders programının, sınavın planlanması ve yürütülmesi için gerekli işbirliklerin düzenlenmesinden sorumlu, dilim koordinasyon kurulu tarafından üç yılda bir, biri temel bilimler ve biri klinik bilimler alanlarından seçilen iki öğretim üyesidir.

Dilimler ve Koordinatörleri



Dönem 4 Staj Çalışması İçin TIKLAYINIZ

Dönem 5 Staj Çalışması İçin TIKLAYINIZ

Eğitim Çatısını Görüntülemek İçin TIKLAYINIZ