2009-2010 Yeni Öğrenim Yılı
İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ 2009 -2010 EĞİTİM YILI AÇILIŞ
KONUŞMASI
Sayın Hocalarım, Değerli Konuklar, Sevgili Öğrencilerim, Hoşgeldiniz,
Hoş geldiniz : Şu iki kelime bugün bazılarımız için özellikle anlamlı. Yaşamlarına damgasını vuracak bir kararı verdiler, kararın gereklerini yerine getirdiler, ki bu çok önemli ve hekimlik yolunda eğitime hak kazandılar. Bugün buradalar.
Sevgili hekim adayları,
Sizleri bu yöndeki kararınız ve kararlılığınız için kutluyorum. Hoşgeldiniz; çok özel bir mesleğe hoşgeldiniz. Bütün kimlikler bütünden ayrışmayla,‘öteki’ne göre farklılıkların keşfiyle ya da kurgulanmasıyla oluşur. Bir hocam, “insanlar ikiye ayrılır”, demişti, “hekimler ve hekim olmayanlar”. Bu vurgulama her tür insan varoluşu için yapılabilir. Buna meslek, cinsiyet, dil, din, ırk, ideoloji farklılıkları dahildir. Ama galiba hekimler farklılığının özgünlüğünü en sık, en derinden hisseden bir meslek grubu.
Hangi nedenle, hangi amaçlarla buraya olan yolculuğunuzu başlattığınızı bilmiyorum; tümünü unutabilirsiniz / unutunuz. Zira, hangi neden/ hangi amaçla ve hatta hangi deneyimle olursa olsun, bu eğitim sırasında ve hekimlik sürecinde yaşayacaklarınızı, bilmiyorsunuz. Yaşayacaklarınızın sizi ve nedenlerinizi/ amaçlarınızı nasıl şekillendireceğini bilmiyorsunuz – zira henüz yaşamadınız.
Sağlık ve hastalık / yaşam ve ölüm arasındaki ince çizgide dolaşacaksınız. Şu ya da bu şekilde vereceğiniz kararlar, başka insanların yaşamında doğrudan ya da dolaylı “mutlak” belirleyici olacak. Bazen doğayla omuz omuza, bazen doğaya karşı bir mücadele içinde olacaksınız. Gücü ve çaresizliği iç içe yaşayacaksınız. Bütün bunları henüz yaşamadınız. Belki seziyorsunuz, belki bir yerlerde okudunuz, birilerinde gördünüz. Ama sizler henüz yaşamadınız. İşte bu çok önemli. Yaşayacaklarınızın sizi şekillendirmesine izin vermenizden söz ediyorum. Zira ne biliyorsanız bilin, ne kurgularsanız kurgulayın, iyi hekim olmak burada, yaşamla sevişerek / boğuşarak yaşayacaklarınızın sizi değiştirmesine açık olmakla mümkün olacak.
Hep hekimlikten söz ederken ilk kez ‘iyi – hekim’ olmak ifadesini kullandım. Zira ‘iyi-hekim’ olmak sadece bilgi biriktirmek / teknik öğrenmek değil. En temel varoluşsal ikilemin, yaşam ve ölümün ayrışma noktasındaki etkinliğinin bilincinde de olmak, ve bu farkındalığın gereklerini yerine getirmek.
Bu fakülte ülkemizin ilk modern tıp kurumu, yani “orijinal”. Kardeş fakültelerimizin tümünün temel harcında İstanbul Tıp Fakültesi’nin, doğrudan ya da dolaylı katkısı mevcut. Eski olmak elbette ki önemli. Avantajları var, ama dezavantajları da barındırıyor. Eski ancak değişir / dönüşürse canlılığını koruyabilir.
Önümüzdeki birkaç yıl bir yeniden yapılanmayı yaşayacağız. Eğitim sistemi sizleri de etkileyecek şekilde baştan ayağa gözden geçirilecek ve daha bireysel – daha doğrudan ve uygulamaya dönük, bütünleşik yöntemlere kayacağız. Bunun ötesinde yetersizliğini çok sık hissettiren yerleşkenin fiziki yapılanması, yeni bir projeyle, modern – akıllı binalarla yer değiştirecek. Olumlu gelişmelere açık olacağını ümit ettiğim bir geçiş döneminin tanığı ve ortağı olacaksınız.
Tıp Fakültelerinde, öncelikli olan eğitimdir. Araştırma ve hasta hizmetinin varoluş nedeni eğitimdir. Eğitimin de varoluş nedeni sizlersiniz. Sizlerin bilgi ve deneyim talebinizdir. “Talebe” yi “öğrenci” ye yeğliyorum. “Talebe” eski bir kelime / talep etmekten geliyor. Bilgiyi talep etmek sizin hakkınız ve görevinizdir. Talep ediniz: Her şey, her zaman yolunda gitmeyebilir. Araştırma ve hasta hizmetlerinin yoğun temposunda sıkışmış olabiliriz. Ama sizlerin bizim varoluş nedenimiz olduğunuzun farkındayız. Bu farkındalığı kaybettiğimizi düşündüğünüzde uyarınız. Talep ediniz.
Tekrarlıyorum: Bizlerin varlık nedeni sizlersiniz. Bunu hatırlatınız. Hakkınız olan bilgiyi ve ilgiyi talep ediniz.
Evet, bizlerden, hocalarınızdan öğreneceğiniz çok şey var. Bilgi ve deneyim aktarımının ötesinde usta – çırak ilişkisi içinde bizlere öykünebilirsiniz. Ama bizimle kalmayınız, ilerleyiniz. Hocalarınızdan daha fazlası olmanız, bizler için en güzel hediye olacak.
Uzun / zor bir sürecin başındasınız. Kolay gelsin.
Prof.Dr. Zafer Arı (Temel Bilimler Bölüm Başkanı)'nın konuşması için tıklayınız.
Prof.Dr. Murat Dal (Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı)'ın konuşması için tıklayınız.
Prof.Dr. Cavit Nuri Özsoy (Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı)'un konuşması için tıklayınız.