PET Hastalara Bilgiler
PET-BT ÜNİTESİ
Pozitron ışınlarını yayan radyoaktif maddeler ve özel kameralar kullanılarak yapılan sintigrafik görüntülemeye PET (Pozitron Emisyon Tomografi) adı verilir. PET’de bütün vücudun 3 boyutlu olarak görüntüleri alınır. En fazla kullanıldığı alan onkolojik hastalıklardır. Daha az sayıda kalp ve beyin hastalıklarında da kullanılır. PET-BT, Pozitron Emisyon Tomografisi ve Bilgisayarlı Tomografi görüntülerinin aynı anda alınmasını sağlayan entegre cihazlardır.
PET HASTA BİLGİLENDİRME FORMU
1. Ünitemize gelirken çalışan hastalar için sevk evrakı ve PET istek yazısı getirilmelidir.
2. Tetkike gelmeden önce 6 saatlik açlık gerekmektedir. Sabah 9:00-12:00 randevularında geceden aç kalınması önerilir. Daha geç randevularda ise randevu saatinden 6 saat öncesinde hafif bir kahvaltı yapılabilir. Şeker hastalığınız var ise randevu alırken mutlaka sorumlu doktorumuz ile görüşülmesi gerekmektedir.
3. Randevu saatinden 1 saat öncesinde İstanbul Tıp Fakültesi PET ünitesinde bulunmanız gereklidir. Tetkik için kullanılacak ilaç (FDG-fluorodeoksiglukoz) sizin için bir gün öncesinde yapılan sipariş sonrası ünitemize günlük olarak getirildiğinden randevunuzun iptal olması gerektiğinde en az 1 gün öncesinde birimimize haber verilmesi zorunludur.
4. Randevunuza gelirken daha önce yapılan tüm tetkiklerinizi (PET, BT, MR, röntgen, kan tahlilleri) yanınızda getiriniz.
5. Kullanmakta olduğunuz ilaçları PET Ünitesinde randevu aldığınız doktorunuza danışınız.
PET ÇEKİMİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Çekim öncesinde hastanın parmak ucundan alınan kan ile kan şekeri ölçümü yapılmaktadır. Kan şekeri uygun olan hastalara (60-200 ng/dL aralığında ise) damardan FDG maddesi enjekte edilir. Enjekte edilen ilacın vücut içerisinde dağılımının tamamlanması için ortalama 1 saat hasta rahat ve sessiz bir ortamda bekletilir. Bu süre içinde hastanın konuşmaması, sakız çiğnememesi, okumaması ve ayağa kalkmaması gerekmektedir; sakin bir şekilde oturarak ya da uzanarak beklemesi istenir. Daha sonra hasta çekim için yatağa yatırılır.
Çekim süresi ortalama 20-30 dakikadır. Çekim esnasında hastanın hareketsiz yatması gerekmektedir. Uzun süre hareketsiz yatmakta zorlanabilecek hastaların önceden haber vermesi uygundur. Bazı hastalarda ek ya da geç çekimler gerekebilmektedir. Geç çekimler ilk çekim bittikten ortalama 1 saat sonra alınmaktadır.
Çekim sonrası hasta normal yaşamına dönebilir. Ancak enjekte ettiğimiz ilacın radyoaktif madde olması nedeni ile çekim gününden ertesi sabaha kadar hamile, bebek ve çocuklardan uzak durulması (aynı odada bulunmama) önerilir.
PET sonuçları rapor ve film olarak hazırlanıp 3 gün sonra kayıt odasından alınabilir.
BARSAK BOYAMA PROSEDÜRÜ
Saat 8:00-12:00 Randevuları İçin; Kontrast maddenin yarısı, 1,5 litre suya karıştırılır. Gece yatmadan önce ilaçlı sudan 2 bardak içilir. Geri kalan suyun 3 bardağı çekim saatinizden 3 saat önce başlanarak saat başı 1’er bardak içilir. Geri kalan su çekime getirilir.
Saat 12:30-16:00 Randevuları İçin; Kontrast maddenin yarısı, 1.5 litre suya karıştırılır. Çekim saatinden 6 saat önce yapılan hafif bir kahvaltıdan yarım saat sonra hazırlanan ilaçlı sudan 2 bardak içilir. Geri kalan suyun 3 bardağı çekim saatinizden 3 saat önce başlanarak saat başı 1’er bardak içilir. Geri kalan su çekime getirilir.