Prof. Dr. Cavit Avcı Fransız Tıp Akademisi Üyesi Oldu
Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cavit AVCI, Avrupa’nın en üst düzey bilim akademilerinden biri olan “Fransız Tıp Akademisi” ne (Académie Nationale de Médécine) üye olarak kabul edildi. Prof. Dr. Cavit AVCI 200 yıllık geçmişe sahip Fransız Tıp Akademisi’ne, kabul edilen ilk Türk bilim adamı oldu.
Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cavit AVCI, Avrupa’nın en üst düzey bilim akademilerinden biri olan “Fransız Tıp Akademisi” ne (Académie Nationale de Médécine) üye olarak kabul edildi. Prof. Dr. Cavit AVCI 200 yıllık geçmişe sahip Fransız Tıp Akademisi’ne, kabul edilen ilk Türk bilim adamı oldu.
Prof. Dr. AVCI, kabul ve üyelik beratını Fransız Tıp Akademisi’nin Paris’teki tarihi akademi binasında, 15 Aralık 2009 tarihinde düzenlenen toplantıda aldı. Toplantıya Fransa Türkiye Büyükelçisi, Fransa Yüksek Eğitim ve Araştırmalardan sorumlu Bakanı, Bilim Akademisi Başkanları, Tıp Akademisi Başkanları, üyeler ve davetli konuklar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Akademi Başkanı 200 yıllık geçmişe sahip Fransız Tıp Akademisi’ne, kabul edilen ilk Türk bilim adamı Prof. Dr. Cavit AVCI’nın 40 yıllık kariyerinde sergilediği bilimsel ve akademik çizgi ve çalışmaları değerlendirilerek üyeliğe layık görüldüğünü açıkladı. Akademi sekreterliğinden yapılan açıklamada Prof. Dr. AVCI’nın, uzun kariyeri boyunca yaptığı ulusal ve uluslararası çalışmaların, titizlikle değerlendirildikten sonra oybirliği ile üyeliğe kabul edildiği bildirildi.
Son yılların en önemli tıp gelişmelerinden biri olan endoskopik–laparoskopik (videoskopik) cerrahi konusunda Fransa ve diğer Avrupa merkezlerinde eğitim alan Prof. Dr. AVCI, Türkiye’de kurumsal bir organizasyonla (üniversite-dernek örnek işbirliği ile) endoskopik–laparoskopik cerrahinin öğretilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar yapmaktadır. Bunun yanında 40 yıllık akademik yaşamında birçok ulusal ve uluslararası projede yer alan Prof. Dr. AVCI, kongre ve benzeri bilimsel toplantıları organize etmiş ve yönetmiştir.
Modern tıp eğitimine yönelik projeler geliştiren Prof. Dr. AVCI, İstanbul Üniversitesi bünyesinde “Mezuniyet Sonrası Eğitim” organizasyonlarının, özellikle de son yıllarda kurumsal bir kimlikle planlanan “Uzaktan Eğitim, Sürekli Eğitim, e-Eğitim ve Telemedicine” çalışmalarına önemli katkıda bulunmaktadır.
Prof. Dr. AVCI, 1998 yılında da, yine 200 yıllık geçmişi sahip Fransız Cerrahi Akademisi’ne (Académie Française de Chirurgie), akademi tarihindeki ikinci Türk cerrahı olarak benzer bir törenle kabul edilmiştir. Prof. Dr. AVCI’ya, 2003 yılında da, Fransız Cerrahi Birliği (Association Français de Chirurgie ) tarafından şeref üyeliği (Membre d’Honneur) verilmiştir.
Fransız Tıp Akademisi
Yaklaşık 200 yıla yakın bir geçmişe sahip olan Fransız Tıp Akademisi, Avrupa'nın en eski akademik tıp kurumlarından biridir.
1730 yılında kurulan "Académie Royal de Churigie"den sonra, 1820'de "Académie Nationale de Médicine" olarak kurulup faaliyete başlamış olan kurum çok titiz araştırma ve bilimsel değerlendirmelerden sonra belirli ve sınırlı sayıda üye kabul etmektedir. Fransız Tıp Akademisinin 290 Fransız, 140 yabancı bilim adamı olmak üzere 430 sabit hekim üyesi bulunuyor. Ancak, bu üye sayısından bir eksilme olursa, yeni üye kabul edilmektedir.