Uluslar ve Alanlar Arası Bakışla Salgınlar Tarihi ve Uluslararası Etik, Hukuk ve Medya Bakışıyla Salgınlar


Tıp Tarihi ve Anabilim Dalımızın, Dicle Üniversitesi ve Tıp Etiği Tıp Hukuku Tıp Tarihi Derneği ile birlikte 12-15 Ekim 2022 tarihlerinde Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde düzenlediği 'Uluslararası Tarihsel Yasal Etik ve Medya Boyutlarıyla Salgın Hastalıklar Kongresi' akabinde, Uluslar ve Alanlar Arası Bakışla Salgınlar Tarihi ve Uluslararası Etik, Hukuk ve Medya Bakışıyla Salgınlar başlıklı kitaplarımız, yayımlanmış bulunmaktadır.

Kitabımızın kapağında kullanılan resim, Polonyalı ressam Zdzisław Beksiński'ye ait Sanok Tarih Müzesi’nde sergilenmekte olan bir eserdir ve Anabilim Dalımız mensubu Uzm. Dr. M. Kemal Temel tarafından yapılan yazışmalarla müzenin müsaadeleri sağlanmıştır.

Kitabımızda ülkemizden alanımızın çok değerli Hocalarının, değerli alan arkadaşlarımızın yazıları yanında, Diyarbakır'a kongremiz için Meksika'dan gelerek katılan International Society of History of Medicine'in kıymetli Başkanlarından Dr. Carlos Viesca ve yine tıp tarihi alanında çalışan Eşi Dr. Isabella Ramos Viesca'nın, Almanya'dan gelen Tıp Hukuku'nun otoritesi Prof. Dr. Jochen Taupitz'in ve geniş bir ekiple Polonya'dan katılan Wroclaw Üniversitesi Hümanistik Bilimler Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Bozena Plonka Syroka'nın, Polonya'nın tıp tarihi konularını çalışan ünlü tarih bilimcileri Prof. Dr. Jaroslaw Kita ve Prof. Dr. Robert Lipelt'in yazıları da yer almaktadır.

Kitabımızın kapağına resim seçerken, salgınların insanlığı ittiği ölüm koridorundan, insanlığın ancak akılla, basiretle ve bilimle çıkabileceğini sembolize etmek üzere bu karanlık koridorda elinde meşaleyle koşan insanın Beksiński tarafından resmedilmiş olmasını çok etkileyici bularak karar vermiştik. Kongremize ve kitabımıza bilgilerini aktaran meslektaşlarımız,hiç kuşkusuz, resimdeki bu meşalenin ateşini gürleştirdiler.